Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Predavanja, izobraževanja
Zmanjšamo padce v starosti
Datum objave: 15.9.2014

Se je tudi že vam zgodilo, da ste v zadnjih desetih letih padli?

Niste edini, kajti starejši ko smo, več je možnosti, da pademo:
- med starimi nad 75 let jih pade četrtina,
- med starimi nad 85 let jih pade že polovica.

Med 200 padci je v starosti do 69 let en zlom kolka, nad 85 let pa že 20 zlomov.
V starosti nad 80 let se konča četrtina zlomov kolka s smrtjo v pol leta, druga četrtina potrebuje dosmrtno nego.
Polovica starih nad 80 let po padcu ne pride več domov, ampak jih dajo v dom.
Padci so najbolj nevarni tam, kjer se starejši počutijo najbolj varne – to je doma.

Kaj lahko naredi vsak sam, da bo verjetnost padcev veliko manjša?

Vključite se lahko v tečaj za zmanjševanje padcev, ki ga vodita usposobljena voditelja. Voditelji tečaja vas bodo vodili skozi štirinajst srečanj učne skupine za preprečevanje padcev. Na tečaju boste prejeli knjižico, v kateri so opisana spoznanja o padcih v starosti in navodila, kaj lahko storite, da bo padcev čim manj. V knjižici so opisane tudi preproste telovadne vaje, s katerimi lahko bistveno utrdite ravnotežje. Na tečaju boste torej aktivno sodelovali, v ospredju bodo izkušnje in praktično vsakdanje življenje. Pogovarjali se boste o nevarnostih za padce v svojem okolju in o tem, kaj lahko naredi vsak sam in vsi skupaj, da do padca ne pride če pa že pride, kako ublažiti njegove posledice. Knjižica je tudi vaš rokovnik za preprečevanje padcev, v katerega boste lahko kaj zapisali o teh vprašanjih. Vaši zapisi bodo dragoceni že zato, ker se boste lahko vračali k njim, kadar boste želeli, koristili pa bodo tudi tistim, ki razvijajo spoznanja in načine, kako uspešno preprečevati padce v starosti in kako pri tem pomagati ljudem.

Tečaji za zmanjševanje padcev v starosti se pričnejo 25.9.2014 ob 10. uri, v sejni sobi občine Dobrova – Polhov Gradec. Tečaj bo organiziran dvakrat mesečno, z naslednjim srečanjem 9.10.2014. Tečaj je brezplačen.

Za dodatna pojasnila vam je na voljo ga. Ivanka Založnik, 031/ 524 589, ki bo tudi prisotna na vseh tečajih ali ga. Mateja z Inštituta Antona Trstenjaka, 01/ 433 93 01.

Na Inštitutu Antona Trstenjaka se posvečajo raziskovanju medčloveškega sožitja ter ustvarjanju in izvajanju sodobnih programov za učenje lepega osebnega sožitja med ljudmi. V dveh desetletjih so z enoletnimi tečaji usposobili nad 2000 prostovoljcev za medgeneracijsko druženje s starim človekom, vodenje medgeneracijskih skupin za kakovostno staranje in organiziranje lokalnih mrež prostovoljcev. Sodobno prostovoljstvo je torej nepogrešljivo pri krepitvi samopomoči in solidarnosti kot temeljnih komponent človekovega socialnega imunskega sistema.

Pripravil/-a: Sandra Nartnik

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.