Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Predavanja, izobraževanja
Zaključek delavnic Zdravje na vsakem koraku
Datum objave: 23.2.2015
»Zdravje na vsakem koraku« je projekt promocije zdravega življenjskega sloga, s poudarkom na sodelovanju posameznika, ki naj bi prevzel aktivno vlogo v procesu varovanja in krepitve zdravja.

12 delavnic, ki smo jih organizirali od oktobra 2014 do januarja 2015, je vsakemu nudilo:
  • izobraževanje odraslih o kakovosti življenja , možnostih samopomoči in spoznavanju različnih možnostih podpiranja zdravja,
  • druženje,
  • zadovoljstvo,
  • spodbudo, da preizkusite osnovno znanje in veščine, ter
  • motivacijo.
Govorili smo o funkcionalnih motnjah prebavil, ki so v veliki meri povezane s tempom življenja in vplivajo na kakovost življenja, o različnih oblikah alternativnega zdravljena ter spoznali različne možnosti podpiranja zdravja, spoznali divjo hrano in njeno možnost priprave. Terapevti so nas seznanili s stresorji, ki nas obremenjujejo v določenih letnih časih in o možnih preventivah ter kaj bi lahko storili, da bi naravno, pametno in najbolj zdravo preživeli letne čase, predstavili osnovne pristope in znanja pri nujnih stanjih, ki naj bi jih poznali in obvladali tudi laiki, govorili o demenci, ki je ena najhitreje naraščajočih bolezni pri starejših in lahko doleti kogarkoli, kadarkoli in ne nazadnje udeležencem pojasnili kako z razstrupljanjem telesu pomagamo, da si pomaga samo. Pred prazniki smo izdelovali novoletne čestitke, kjer smo poleg prijetnega druženja med drugim krepili tudi ročne in kognitivne spretnosti. Pripravili smo delavnice o zdravi prehrani, na njih tudi prikazali pripravo zdravih obrokov in seveda poskusili pripravljeno.

Pri izvedbi delavnic so sodelovali zdravniki, pedagogi,delovni terapevti, holistična terapevtka, babica, kuhar idr.

Celotni projekt Zdravje na vsakem koraku smo zaključili in zaokrožili z zaključno delavnico. Delavnice so bile razdeljene v dva sklopa, delavnice namenjene odraslim in delavnice za otroke.

Z Alenko Oven, delovno terapevtko, smo se pogovarjali o padcih in njihovi preventivi. Na delavnici smo spoznali vzroke padcev in dejavnike tveganja, največ pozornosti pa smo namenili ukrepom za preprečevanje oz. zmanjšanje tveganja za padce. Med drugim smo predstavili, kako oblikovati bivalno okolje, da bodo prostori brez ovir, uporabni in predvsem varni. Spoznali pa smo tudi nekaj osnovnih vaj za ravnotežje, ki pomagajo pri preprečevanju padcev.

V nadaljevanju programa sta nam Mauro Lugano in Tina Djekić predstavila starodavno zdravilno vadbo Qi Gong. Zanimiva je, ker je zaradi svoje preprostosti primerna za vse starosti in jo lahko izvajamo brez kakršnihkoli pripomočkov.

V času delavnic je bilo poskrbljeno tudi za otroke, saj so vzporedno potekale ustvarjalne, športne, plesne in gledališke delavnice, kjer je vsak našel zabavo zase.

Po zaključku delavnic je sledila podelitev priznanj stalnim udeležencem delavnic Zdravje na vsakem koraku in topel obrok ob zaključku.

V oktobru 2015 bomo pričeli z novo sezono delavnic Zdravje na vsakem koraku, na katere ste vabljeni prav vsi. Ponovno bomo spoznavali nove možnosti podpiranja zdravja in se prijetno družili.

 slika 1.jpg (5,4 MB)
 slika 2.jpg (5,4 MB)
 slika 3.jpg (5,3 MB)
 slika 4.jpg (5,9 MB)
 slika 5.jpg (5,1 MB)
 slika 6.jpg (5,2 MB)
 slika 7.jpg (5,5 MB)
 slika 8.jpg (5,1 MB)

Pripravil/-a: Sandra Nartnik

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.