Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Predavanja, izobraževanja
Leto premora za projekt Zdravje na vsakem koraku
Datum objave: 9.9.2020

Projekt Zdravje na vsakem koraku, ki bi v sezoni 2020/2021 potekal že osmo leto zapored, letos žal ne bo organiziran. Enajst delavnic, ki bi se morale pričeti izvajati oktobra, bo tako predvidoma izvedenih šele naslednje leto. Epidemija koronavirusa je močno posegla v našo družabno življenje, ki se še vedno ni vrnilo nazaj v stare tirnice. Delavnice bi bilo težko izvesti skladno s priporočili vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zato bo letošnje leto namenjeno le zbiranju idej in predlogov za naslednjo sezono Zdravja na vsakem koraku.

Raznolike brezplačne delavnice, na katerih predavatelji različnih strok učijo, kako poskrbeti za zdravo telo, zdrav um in zdravo okolje (naravno in pa tudi družbeno), so med občani zelo priljubljene. Se spomnite leta 2013, ko so bile delavnice prvič izvedene še pod imenom Živimo zdravo? Čisto prva delavnica je bila namenjena splošni predstavitvi zdravja in dejavnikov tveganja. Že ta je začrtala rdečo nit tega druženja, ki se je obdržala vse do danes. Preprečevanje kroničnih bolezni, pomen gibanja za zdravje, priprava zdrave hrane, uporabna vrednost zelišč, preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka – to so teme, ki so krojile potek prve sezone projekta ter tudi številne nadaljnje. Teme so obširne, občani pa so zanje vedno znova izkazali interes. Delavnice so vedno poskušale odgovoriti na največkrat zastavljena vprašanje o zdravju in so tako šle v korak s časom. Številne so bile namenjene spoznavanju aktualnih prehranskih trendov, prepoznavanju najrazličnejših alergij, obiskovalci so ustvarjali z materiali, kot so krep papir, se učili kako postati bolj ekološki, ter sprejemali napotke, kako zakrpati odnose z njihovimi bližnjimi. Nekatera srečanja pa so se še posebej vsidrala v spomin. Ste obiskali predstavitvi humanitarno-medicinskih odprav v Kenijo in na Madagaskar ter spoznali zdravstveno situacijo v Afriki? Nekateri strokovnjaki so že stalni sodelavci Zdravja na vsakem koraku, saj vsako leto sodelujejo pri izobraževanju občanov. Sebastjan Kristovič, ki pomaga pri vzgoji otrok, in Robert Mrzel, ki je že večkrat pokazal, kako pripraviti okusne in predvsem zdrave jedi, sta le dva, ki se z veseljem vračata v družbo projekta Zdravje na vsakem koraku. Lansko sezono se mu je med drugim pridružila tudi Margita Vehar, ki je delavnice otvorila s trditvijo, da nam zdravje raste pred nosom – dobesedno, v obliki zelišč in drugih zdravilnih rastlin. Ko je Oli Lukner na zaključni delavnici predstavila refleksno masažo stopal, pa nismo slutili, da bo do naslednjega ponovnega srečanja minilo še kar nekaj časa.

Trenutno je najodgovornejša stvar, ki jo lahko naredimo za svoje zdravje, to, da upoštevamo vsa zdravstvena navodila – od nošenja zaščitne maske do umivanja rok in ohranjanja varnostne razdalje. Delavnice pa bomo lahko obiskali naslednje leto. Epidemija nas je res prikrajšala za številne nove izkušnje, a na skrb za zdravje kljub vsemu ne smemo pozabiti. V organizaciji občine lahko tako namesto sklopa delavnic v prihajajočem obdobju pričakujemo druge aktivnosti, ki nas bodo vodile po poti zdravja.

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.