Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave-ceste
Merjenje hitrosti v Šentjoštu
Datum objave: 22.12.2020
Pregled podatkov, ki jih zbira prikazovalnik hitrosti v Šentjoštu, natančneje na lokalni cesti LC 067040 Pil–Šentjošt–Smrečje, kaže, da vozniki na tem delu v veliki meri upoštevajo omejitev hitrosti, ki znaša 50 km/h. Še več – povprečna hitrost vožnje je izrazito nižja od omejitve hitrosti.

Razlog gotovo leži tudi v dejstvu, da na omenjenem cestnem odseku poteka šolska pot, v neposredni bližini prikazovalnika pa se nahajata še dve avtobusni postajališči, kar voznike dodatno spodbudi k upoštevanju cestnoprometnih predpisov. Za celotno območje Šentjošta je značilen tudi razgiban teren, ki že sam po sebi zahteva prilagoditev hitrosti vožnje.  

Kakšna je torej hitrost vožnje v Šentjoštu? Prikazovalnik hitrosti MHP50 je lansko šolsko leto, med 2. 9. 2019 in 24. 6. 2020, izmeril povprečno hitrost vozil 34 km/h. V celotnem obdobju meritev je 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 43 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 35 km/h in 30 % vozil je vozilo do hitrosti 29 km/h. Tako kot pri ostalih prikazovalnikih hitrosti v naši občini, pa je tudi tukaj bila posvečena posebna pozornost statistiki dni prvega šolskega tedna, torej od 1. 9. 2020 do 4. 9. 2020, in statistiki ob izklopljenem prikazu hitrosti, ki je bil letos izveden med 29. 9. 2020 in 2. 10. 2020. A številke so ostale skoraj nespremenjene, povprečna hitrost vožnje pa je prav tako obstala na številki 34 km/h. Zgovoren je tudi skupen odstotek voznikov, ki upoštevajo omejitev hitrosti na odseku povprečno se povzpne do kar 93 %. 

Razkrita statistika nakazuje, da bi bilo potrebno preveriti smiselnost trenutne omejitve hitrosti na odseku, ki je očitno previsoka. S sprejemom Strategije mobilnosti in varnosti bo tudi ta tematika našla prostor za konstruktiven dialog o možnih ukrepih. 

Vabljeni, da aktualne podatke o prikazovalnikih hitrosti poiščete na občinski spletni strani, s klikom na zavihek Občina/Občinski svet/Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu oz. na povezavi: http://www.dobrova-polhovgradec.si/vsebina.asp?id=769

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.