Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Podelitev občinskih priznanj na slavnostni seji občinskega sveta
Datum objave: 6.1.2021

Namesto tradicionalne decembrske prireditve ob državnem prazniku, je bil letos dan samostojnosti in enotnosti obeležen s slavnostno sejo občinskega sveta. Ta je potekala v sredo, 23. decembra 2020. Svetnikom in županu Francu Setnikarju pa so se tokrat pridružili tudi prejemniki občinskih priznanj. Za glasbeno spremljavo v svečanem delu seje sta poskrbela Peter Grdadolnik in Jakob Kobal iz Šentjošta.

Na slavnostni seji je bilo podeljenih pet občinskih priznanj za izkazano prizadevnost na različnih področjih delovanja in en zlati grb. Priznanje občine so prejeli Simona Košir, ekipa bolničark PGD Brezje, Marko Bogataj, Majda Zdešar in tekmovalna ekipa mladink PGD Dvor. Zlati grb občine je bil podeljen Antonu Potočniku.

Simona Košir iz Črnega Vrha je prejela priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja in razvoja turizma v občini.
Simona Košir je aktivna pobudnica za ohranitev kulturne dediščine in hkrati za mnoge aktivnosti v svojem domačem kraju. Je predsednica Turističnega društva Črni Vrh, podpredsednica Društva rejcev drobnice Notranjske ter članica Župnijsko-pastoralnega sveta Črni Vrh. Redno organizira različne delavnice in dogodke. Je tudi izredno aktivna na področju turizma. Simona Košir vsako leto za božič v cerkvi postavi jaslice, poskrbi za lučke na celotni poti od župnišča do cerkve in izdela večji adventni venec na stojalu, za cvetno nedeljo pa izdela večjo butarico. V župnišču sodeluje pri vseh večjih praznikih in pomaga pri okrasitvi ter drugih delih, poglobila pa se je tudi v ohranitev starih knjig. Vse to dokazuje, da je Simona Košir izjemno aktivna na področju družabnega življenja in društvenega delovanja v svojem domačem kraju in občini.

Ekipa bolničark PGD Brezje, v sestavi Klara Trček, Agnes Trnovec in Lara Žvokelj, je prejela priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju gasilstva v občini.    
Klara Trček, Agnes Trnovec in Lara Žvokelj so dekleta mnogih talentov. Predvsem pa jih odlikuje sposobnost empatije, želja po nesebični pomoči drugim, pripadnost občini in kraju Brezje ter še posebej gasilskemu društvu Brezje, kjer so že več let aktivne. V zadnjem obdobju se posvečajo predvsem gasilski mladini, ki so ji s svojo predanostjo odličen zgled. Nekaj mesecev po njihovem zaključku lanskega izobraževanja za gasilske bolničarke, se je v Brezju zgodila huda delovna nesreča. Takojšni gasilski intervenciji PGD Brezje in strokovni usposobljenosti in nesebični pomoči Klare Trček, Agnes Trnovec in Lare Žvokelj se gre zahvaliti, da je bilo rešeno človeško življenje. Tako menijo tudi reševalci iz UKC Ljubljana, ki so prišli na kraj nesreče za gasilci. Kasneje so namreč s pisno zahvalo poudarili profesionalno pomoč ekipe bolničark, kljub temu da je šlo za psihično izredno težko posredovanje, ki ga ne zmore vsak.

Marko Bogataj iz Podrebra pri Polhovem Gradcu je prejel priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja in razvoja turizma v občini.
Kdor je več kot polovico svojega življenja dejaven v društvu, si vsekakor zasluži priznanje. To velja tudi za člana TD Briše, Marka Bogataja. Je eden izmed ustanovnih članov TD Briše in je skoraj vseh 28 let, kolikor jih društvo že ima, kar maksimalno vpet v njegovo dejavnost kot član upravnega odbora in društveni blagajnik. Svoje delo vsa leta opravlja z odgovornim in profesionalnim pristopom. Skrb za društvene finance pa še zdaleč ni edina stvar, s katero se Marko Bogataj ukvarja. Vsa leta so se v društvu odvijale manjše in večje delovne akcije, katerih se je vedno udeleževal. Zelo velik je njegov prispevek pri obsežnem večletnem projektu obnove cerkve Sv. treh kraljev na Brišah. Društvo še naprej računa na njegove strokovne nasvete, pobude, rešitve in njegovo nadaljnjo zavzemanje za rekreativno dejavnost, ki pomaga ohranjati društvo mladostno.

Majda Zdešar iz Brezja pri Dobrovi je prejela priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju društvenega življenja v občini.
Majda Zdešar s svojim dolgoletnim blagajniškim in računovodskim delom v Društvu upokojencev Dobrova že od leta 2005 naprej pomembno prispeva k dobremu načrtovanju in izvedbi aktivnosti, ki jih društvo pripravlja za svoje člane. Njeno delovanje je spodbuda za ostale člane društva, povečuje njegov ugled in društvo utrjuje v širšem družbenem okolju. Aktivno sodeluje kot članica upravnega odbora društva že od leta 2007 in je ves čas kot ekonomska strokovnjakinja v veliko pomoč. Že pred upokojitvijo je prostovoljno pomagala društvu kot računovodja – vestno in z veseljem. Sodeluje pri organizaciji in pripravah srečanj s člani društva, pri izvedbi izletov, pohodov, delavnic in drugih dogodkov. Na domovih obiskuje jubilante ter starejše in bolne člane društva upokojencev, ter tudi člane, ki so nastanjeni  v domovih za ostarele.

Tekmovalna ekipa mladink PGD Dvor, v sestavi Sara Kopač, Nika Kopač in Ema Jamnik, je prejela priznanje občine za izkazano prizadevnost na področju gasilstva v občini.  
Tekmovalna ekipa mladink PGD Dvor, v sestavi Sara Kopač, Nika Kopač in Ema Jamnik, je na lanskem državnem tekmovanju v gasilski orientaciji na Kopah dosegla 1. mesto. Gasilska orientacija je tekmovalna disciplina, ki je namenjena mladini do 18. leta starosti – veliko pozornosti ji posvečajo tudi v PGD Dvor. Ekipe sestavljene iz treh deklet ali fantov zadnja leta dosegajo izvrstne rezultate. Tako se že od leta 2010 vsako leto vsaj ena, če ne več ekip, preko občinskega in regijskega tekmovanja uvrsti na državno tekmovanje. Rezultati so se izleta v leto izboljševali, v letu 2019 pa so bila dekleta Sara, Nika in Ema odločena, da naredijo korak naprej, in so se zavzeto pripravljala na tekmovanje. Odrezale so se odlično, saj so vse naloge opravile brez napak in osvojile 1. mesto in naslov državnih prvakinj v kategoriji mladink. Veliko zaslug za ta uspeh ima tudi njihov mentor Klemen Zibelnik, ki je z dekleti opravil nešteto treningov.

Anton Potočnik z Dobrove je prejel zlati grb občine za dolgoletno skrb pri spodbujanju in ohranjanju kulturnih dejavnosti v občini ter prispevek k ugledu in razvoju občine Dobrova - Polhov Gradec. Anton Potočnik je dolgoletni predsednik Društva Panorama. Vse od ustanovitve društva naprej je prostovoljno pomagal pri razvoju in rasti društva. Skupaj z njegovimi ambicijami je društvo rastlo, se razvijalo in ob njegovih pobudah zastavljalo in uresničevalo velike načrte. Anton Potočnik pa si je ves čas prizadeval tudi za širjenje ugleda Dobrove preko različnih kulturnih, medijskih in političnih kanalov. S svojim delom je pomembno prispeval k razvoju občine in širjenju ugleda lokalne skupnosti tudi izven občinskih in regijskih meja. Anton Potočnik je bil med 1978 in 1982 predsednik Krajevne skupnosti Dobrova, v času njegovega mandata pa so se izvajala večja dela na področju kanalizacijskega in cestnega omrežja. Leta 1983 je postal tudi predsednik KUD Dolomiti Dobrova. Na njegovo pobudo in pobudo ostalih prostovoljcev iz društva se je leta 1986 pričela temeljita obnova kulturnega doma na Dobrovi. Ob otvoritvi novih prostorov knjižnice leta 1991 sta se na osebno povabilo Antona Potočnika dogodka udeležila takratni predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in minister za kulturo Andrej Capuder. V času osamosvojitve si je prizadeval tudi za ustanovitev občine po ustanovitvi Občine Dobrova - Polhov Gradec pa je vstopil tudi v politično življenje in pet mandatov preživel kot občinski svetnik. Prizadeval si je za številne projekte. Je tudi pobudnik in ustanovitelj pevskega festivala Srečanje na Gori – prvo srečanje, ki je bilo leta 1994, je preraslo v množično srečanje pevskih zborov celotne Slovenije. S tem festivalom je gospod Potočnik ogromno prispeval k ugledu in uveljavitvi občine na kulturnem področju znotraj cele Slovenije. Trenutno je upokojen in je aktivni pobudnik ustanovitve medgeneracijskega centra v občini. Podelitev zlatega grba občine sovpada tudi z njegovim življenjskim jubilejem, 80-letnico.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

 anton potocnik.jpg (124 kB)
 majda zdesar.jpg (109 kB)
 marko bogataj.jpg (6,0 MB)
 peter grdadolnik in jakob kobal.jpg (6,3 MB)
 pgd brezje.jpg (6,5 MB)
 pgd dvor.jpg (137 kB)
 zlati grb.jpg (158 kB)

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.