Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave-ceste
V Brezju hitrost umirjata dva prikazovalnika hitrosti
Datum objave: 18.1.2021
V Brezju sta postavljena dva prikazovalnika hitrosti tipa K-BROS, ki voznike opozarjata na njihovo hitrost vožnje. V preteklih mesecih so že bili predstavljeni podatki šestih prikazovalnikov hitrosti v občini Dobrova - Polhov Gradec, tudi najnovejšega, ki je bil jeseni 2020 nameščen v Črnem Vrhu. Kakšno pa je stanje v Brezju, kjer za prometno varnost pogosto skrbi tudi radar Medobčinskega inšpektorata in redarstva?

Prvi prikazovalnik hitrosti v Brezju se nahaja ob vstopu v naselje Brezje iz horjulske smeri, kjer se začne omejitev hitrosti 50 km/h. Za lansko leto 2020 je izmeril povprečno hitrost vozil 50,3 km/h, najvišja izmerjena pa je bila kar 160 km/h, in sicer v nočnem času. V časovnem obdobju od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2020 se je pri 85 % vozil hitrost povzpela do največ 57 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 49 km/h in 30 % vozil do hitrosti 46 km/h. 

Drug prikazovalnik hitrosti pa stoji v bližini vrtca ter meri hitrost voznikov, ki prihajajo iz smeri Dobrove. Tudi tam je omejitev hitrosti 50 km/h. Prikazovalnik hitrosti je v lanskem obdobju zajel povprečno hitrost vozil 57,6 km/h, najvišjo izmerjeno pa 155 km/h – prav tako ponoči. Od 1. 1. 2020 do 31. 12. 2020 je 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 67 km/h, 50 % vozil do hitrosti 55 km/h in 30 % vozil do hitrosti 50 km/h.

Podatki, ki jih zbirata omenjena prikazovalnika, bodo v prihodnosti občanom na voljo na občinski spletni strani, kjer trenutno že lahko spremljate podatke prikazovalnikov hitrosti tipa MHP50, ki so postavljeni na Dobrovi, v Gabrju, Polhovem Gradcu, Podrebru, Šentjoštu in Črnem Vrhu. Po sistematični analizi podatkov vseh prikazovalnikov hitrosti je vidno, da prehitra vožnja v občini Dobrova - Polhov Gradec ostaja ena izmed osrednjih problematik preventive in vzgoje v cestnem prometu na lokalni ravni. Le v Šentjoštu in Polhovem Gradcu je povprečna hitrost vožnje nižja od omejitve hitrosti, saj znaša 34 km/h in 49,8 km/h, med tem ko je v istem obdobju v Gabrju povprečna hitrost znašala 57 km/h, na Horjulski cesti in v Podrebru 56 km/h.

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.