Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Obvestila
Preprečevanja raka materničnega vratu
Datum objave: 5.2.2021
Letos je med 18. in 24. januarjem 2021 potekal 15. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Ob tej priložnosti je Onkološki inštitut Ljubljana v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravil naslednje gradivo, v katerem si lahko preberete ključne informacije o tem obolenju in se seznanite s podatki o udeležbi občank Občine Dobrova - Polhov Gradec v programu ZORA.
 
Preprečevanja raka materničnega vratu in cepljenje proti okužbam s HPV
Rak materničnega vratu je izjema med raki, saj o njem vemo dovolj, da bi lahko preprečili skoraj vsako novo obolenje. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za tem rakom, izjemno majhna. 
Kot izpostavljajo v NIJZ, so okužbe s humanimi papilomavirusi (HPV) najpogostejše spolno prenosljive okužbe. Več kot polovica spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Kljub temu da največkrat ne povzročajo težav, pa lahko okužbe z visokorizičnimi HPV povzročajo različne vrste rakov in obolenj. Lahko jim pripišemo skoraj 100 % raka materničnega vratu. V Sloveniji se od leta 2009/10 izvaja cepljenje deklic proti HPV kot priporočeno cepljenje ob sistematičnem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Cepljenje proti HPV je najbolj učinkovito, če se izvede pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, torej pred prvimi spolnimi stiki. Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita še bistveno daljša. Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni.
 
Program ZORA
Raka materničnega vratu lahko torej preprečimo s cepljenjem proti HPV in z udeležbo v programu ZORA. V Sloveniji imamo že od leta 2003 organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA). A pandemija COVID-19 je za seboj pustila posledice. V zadnjem 3-letnem obdobju (na dan 30. 6. 2020) se je pregledanost v Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev pandemije COVID-19 prvič v 15 letih zmanjšala pod ciljno vrednost 70 % in je znašala 69,6 %, kar je tri odstotne točke manj kot leto prej (72,6 %). 
 
V državnem programu ZORA si želijo vse ženske opozoriti na pomembnost udeležbe v presejanem programu in doseči stopnjo pregledanosti nad 70 % v vseh slovenskih občinah. V občini Dobrova - Polhov Gradec je 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2020 znašala 70,5 %, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem. Podrobnejši podatki o pregledanosti so dostopni na spletni strani programa ZORA (https://zora.onko-i.si/publikacije/kazalniki). 

Katere spremembe so zaznamovale program ZORA v preteklem letu?
• Svetovna zdravstvena organizacija je v času lansiranja globalne strategije za eliminacijo raka materničnega vratu med vsemi evropskimi državami prepoznala prav Slovenijo kot primer dobre prakse pri obvladovanju bremena raka materničnega vratu z organiziranim presejanjem. Na spletni strani programa ZORA je dostopno tudi foto poročilo lansiranja strategije za eliminacijo raka materničnega vratu v Sloveniji.
• Zaradi zaustavitve presejanja v spomladanskem valu epidemije se je prvič v 15 letih delovanja programa ZORA 3-letna pregledanost zmanjšala pod ciljno vrednost 70 %. Zaradi večjega obsega dela ginekologov čez poletje in dobrega odziva žensk je konec septembra 2020 pregledanost ponovno dosegla 70 %.
• Zaradi okrnjenega delovanja programa ZORA je bilo do konca septembra v letu 2020, v primerjavi s 3-letnim povprečjem, odkritih za 19 % manj predrakavih sprememb visoke stopnje pri ženskah, starih 30–39 let. To je zelo zaskrbljujoče, saj se vrh raka materničnega vratu v nepresejani populaciji pojavlja med 40. in 49. letom starosti, če pri mlajših ženskah predrakave spremembe niso pravočasno odkrite in zdravljene. V starostni skupini 30–39 let je odkrita kar okrog tretjina predrakavih sprememb visoke stopnje.

Državni program ZORA poziva:
• ženske, da tudi v času pandemije COVID-19 celostno skrbijo za svoje zdravje, upoštevajo 12 priporočil proti raku (ogledate si jih lahko v prilogi), se redno udeležujejo presejalnih pregledov pri ginekologu, se odločijo za cepljenje otrok proti HPV.
• mlade ženske v starosti 30-39 let, da kljub spremembam v vsakdanjem življenju, kot so na primer delo, vrtec in šola od doma, ne pozabijo na lastno zdravje, saj je njihovo zdravje pomembno za njih in za vse, ki jih imajo rade. V tej starostni skupini je bilo v programu ZORA v času pandemije odkritih za 19 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu, ki bodo lahko, neodkrite in nezdravljene, napredovale v raka materničnega vratu.
• vse prebivalce, da se cepijo proti COVID-19, saj bodo s tem pripomogli k polnemu delovanju programa ZORA prav v vseh predelih Slovenije in omogočili čim prejšnjo eliminacijo RMV v Sloveniji.
 
vir: Državni program ZORA
 12 nasvetov proti raku.pdf (568 kB)

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.