Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Polhograjska graščina bo obarvana zeleno
Datum objave: 9.3.2021
Irska vsako leto praznuje svoj nacionalni dan 17. marca, na dan svetega Patrika. Dan svetega Patrika (ali v izvirniku Lá Fhéile Pádraig) je kulturni in verski praznik, s katerim se prebivalci Republike Irske in Severne Irske poklonijo svojemu glavnemu zavetniku ali patronu. Zelena barva in triperesna detelja, ki sta simbola Irske in svetega Patrika, pa tradicionalno zaznamujeta tudi slavja, festivale in parade ob prazniku, ki potekajo po vsem svetu.
 
Ob tej priložnosti irska veleposlaništva s pobudo Global Greening vsako leto povabijo države, da se jim pridružijo v praznovanju – letos že 12. leto. V dneh okrog 17. marca tako številna mesta z zeleno barvo osvetlijo svoje najbolj prepoznavne znamenitosti: Eifflov stolp v Parizu, piramide v Gizi, Opera v Sydneyju, hotel Burj Al Arab v Dubaju so le nekatere izmed njih. V letu 2020 se je pobudi pridružilo kar 430 znamenitosti iz 59 držav. Pobudi pa se je večkrat pridružila tudi Slovenija, ki je že leta 2014 zeleno obarvala Ljubljanski grad in Tromostovje.
 
Letos se bodo pobudi Global Greening zaenkrat pridružile naslednje slovenske znamenitosti, ki bodo ob dnevu sv. Patrika obarvane zeleno: Mesarski most v Ljubljani, Blejski grad, Kulturni center in občinska stavba v Rogaški Slatini, Trg pod gradom v Škofji Loki in Polhograjska graščina v Polhovem Gradcu. Polhov Gradec se bo letos prvič pridružil dogodkom po svetu in izrazil svojo podporo Irski ob praznovanju njenega državnega praznika. Polhograjska graščina bo obarvana zeleno v soboto, 20. marca 2021, v večernih urah.
 
Global Greening je mnogo več kot le osvetlitev znamenitosti z zeleno barvo - je pomemben element negovanja meddržavnih odnosov in vzajemnega promoviranja turizma, ki hkrati omogoča Polhovemu Gradcu, da se postavi ob bok mestom, v katerih domujejo najatraktivnejše turistične znamenitosti.
 
Celoten seznam znamenitosti, ki bodo ob prazniku sv. Patrika obarvane zeleno, je dostopen na spletni strani Tourism Ireland oz. na spodnji povezavi:https://www.tourismireland.com/Press-Releases/2021/March/Tourism-Ireland-announces-Global-Greening-line-1
 
Vir fotografij: Tourism Ireland

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.