Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Obvestila
Preventivna mamografija na Vrhniki
Datum objave: 19.3.2021
Februarja se je na Vrhniko vrnila mobilna enota programa DORA, v kateri bodo naslednjega pol leta opravljali slikanje žensk med 50. in 69. letom starosti. Na preventivno mamografijo, ki je ključna pri zgodnjem odkrivanju raka dojk, bodo vabljene tudi občanke Občine Dobrova - Polhov Gradec.

Sredi februarja se je po dveh letih na Vrhniko že petič vrnila mobilna enota programa DORA, in sicer na parkirišče za Cankarjevim domom ob Tržaški cesti. V njej bodo naslednjega pol leta opravljali slikanje žensk med 50. in 69. letom iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log - Dragomer in Logatec. Na preventivno mamografijo bodo do konca poletja povabili okoli 6.000 žensk iz navedenih občin. 

Preventivna mamografija je v okviru mobilne enote programa DORA na Vrhniki nazadnje potekala leta 2019. Iz programa DORA sporočajo, da se je preventivne mamografije takrat udeležilo več kot 4.500 žensk ali 78 % vseh povabljenih. Med vsemi slikanimi so pri 105 ženskah na mamografskih slikah ugotovili spremembe, zaradi katerih so jih povabili na dodatne obravnave (dodatno slikanje s tomosintezo, ultrazvok, magnetno resonanca, v manjšem deležu tudi punkcija) v presejalno-diagnostični center programa DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana, in pri 13 ženskah odkrili raka dojk. 

»Moramo pohvaliti ženske, ki prihajajo na slikanje v mobilno enoto na Vrhniko. Njihov odziv je eden najvišjih v Sloveniji, saj dosega že skoraj 80 %. Skrb za svoje zdravje je pomembna vrednota žensk, ki se udeležujejo preventivne mamografije v programu DORA. Naša naloga je, da jim zagotovimo najvišjo kakovost obravnave pri zgodnjem odkrivanju raka dojk. Če raka dojk odkrijemo dovolj zgodaj, ko je še majhen in omejen na dojko, je zdravljenje lahko zelo uspešno in manj obsežno, kar vpliva na višjo kakovost življenja bolnic. Pri zgodaj odkritih rakih dojk je večje tudi preživetje,« je v sporočilu za javnost, ki so ga pripravili pri programu DORA, izpostavila vodja programa mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Občanke Občine Dobrova - Polhov Gradec bodo vabilo na mamografijo prejele od dva do tri tedne pred terminom presejalne mamografije. Sodelavci programa DORA pa jih pozivajo, da naj se mamografije udeležijo, če so zdrave in nimajo znakov prehladnih obolenj oziroma okužbe z novim koronavirusom. Hkrati pa obveščajo, da se na mamografijo lahko ženske naročijo same, če vabila še niso prejele. V tem primeru naročanje poteka preko e-naslova dora@onko-i.si, spletnega obrazca na https://dora.onko-i.si/prenarocanje/ ali brezplačnega telefona 080/27-28 vsak delavnik med 9. in 12. uro. Ženske se lahko prek navedenih kontaktov tudi prenaročijo, če jim termin, ki so ga prejele, ne ustreza. 

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.