Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Opozorila
Higienski ukrepi ob sumu oz. ugotovitvi hruževega ožiga
Datum objave: 6.6.2003
Republika Slovenija
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Inšpektrorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo

HIGIENSKI UKREPI OB SUMU OZIROMA UGOTOVITVI HRUŠEVEGA OŽIGA

Bakterijski hrušev ožig ali ognjevka je nevarna karantenska bolezen rastlin.
Ob nepravilnem/nestrokovnem ravnanju z okuženimi rastlinami obstaja hitra nevarnost prenosa bolezni. Zato veljajo naslednja pravila:

1. SPLOŠNI HIGIENSKI UKREPI
- okuženih rastlin se ne dotikamo brez razloga;
- kadar ob delu z rastlinami nenadoma naletimo na simptome, sumljive za ognjevko, je treba delo z rastlinami takoj prekiniti ter razkužiti orodje in roke;
- okužbo je treba javiti najbližji ustrezni službi za varstvo rastlin, fitosanitarni inšpekciji ali na št. 01/478-9149 (Uprava).

2. RAZKUŽEVANJE MALEGA ORODJA (NOŽI, PINCETE, DREVESNE ŠKARJE)
- Pripravimo 10 % raztopino natrijevega hipoklorita (1 del Varekine in 9 delov vode), pomočimo gobico in obrišemo škarje po rezi okužene veje, z raztopino lahko premažemo tudi večje rane na rastlinah (drugi enakovredni pripravki: Arekina, Clorox).
- Primerno je tudi razkuževanje z etilnim akoholom v 70% koncentraciji, ki ga na novo pripravimo po 4-dnevni uporabi in razprišilo Incidin liquid.
- Primerna sredstva so tudi: Lysetol FF: 4% koncentracija; Desinfectant FS 37: 10% koncentracija; Desinfectant FS 36: koncentriran; Menno-Florades: 1% koncentracija. Po delu orodje temeljito razkužimo tako, da ga za 30 minut potopimo v enega od spodaj naštetih pripravkov. Sredstvo menjamo na 14 dni (po 14-dnevni uporabi pripravimo svežega). Za delovno koncentracijo so potrebne le majhne količine, ki jih odstranimo z odplakami.

3. DRUGE MOŽNOSTI ZA RAZKUŽEVANJE ORODJA IN NAPRAV
- Pogosto je ustrezna metoda za razkuževanje ožiganje, zato je dobro imeti vžigalnik ali drugačen plamen na lahko dosegljivem mestu.
- V posebnih primerih je hitra in do okolja prijazna metoda za razkuževanje vroča voda ali para. Voda pri 70C uniči povzročiteljico ognjevke v nekaj minutah.

4. RAZKUŽEVANJE ROK
- Paziti je potrebno, da z rokami ne pridemo v stik z lepljivim bakterijskim izcedkom na rastlinah, obvezno je uporaba tankih lateks rokavic za enkratno uporabo ALI
- Roke temeljito poškropimo z alkoholnim sredstvom - razkužilom za roke Spitaderm ali Sterillium.

5. RAZKUŽEVANJE OBUTVE
Nevarnost prenosa bolezni s čevlji in škornji je velika, kadar obolele rastline izločajo več bakterijskega izcedka in se ta zato nahaja na tleh in kadar na tleh ležijo obolele veje. To je treba upoštevati tudi pri rezi ali uničevanju rastlin. Nevarnost je večja ob toplem in vlažnem vremenu.
Priporočamo, da uporabljate dvoje čevlje/škornje.
Možnosti za razkuževanje obutve:
- škornje (čevlje) splaknemo z vodo in nato polijemo z vročo vodo (70C)
- škornje (čevlje) splaknemo z vodo, napršimo s 70% etanolom, Incidin-om ali Sterillium-om. in pustimo učinkovati 5 minut; še drugič napršimo in ponovno pustimo učinkovati.

6. RAZKUŽEVNJE OBLAČIL
Potrebno je paziti, da oblačila ne pridejo v stik z okuženimi rastlinskimi deli. Po delu z okuženimi rastlinami ali tudi po drugih končanih delih, oblačila slečemo. Večja nevarnost prenosa bolezni z oblačili je ob toplem in vlažnem vremenu ter ob krčenju nasadov. Oblačila operemo v pralnem stroju in jih s tem zagotovo razkužimo.

Pripravil/-a: Helena Čuk Budin

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2022. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.